Düzenleyen: Psk. Danışman Nida Yaldız
Amerikan Psikoloji Birliği’nin Amerika’da yapmış olduğu yıllık stres anketine bakıldığında, birçok Amerikalı (hem yetişkinler hem de gençler) önemli ölçüde stres yaşadıklarını bildiriyor. Ebeveynler büyük bir çoğunlukla sosyal yaşam veya gelişim (%73), akademik gelişim (%71) ve duygusal sağlık veya gelişim (%71) dahil olmak üzere çocukların gelişimiyle ilgili endişelerini bildirdiler. Biraz stres günlük hayatın bir parçası olsa ve bazen harekete geçmemiz için bizi motive etse de, yetişkinler önemli stresin nedenlerini ve duygularını daha kolay tanımlayabilir ve onu yönetmenin yollarını düşünebilir. Bununla birlikte, gençler stres belirtilerini fark etmeyebilir veya nasıl tepki vereceklerini ve etkili bir şekilde nasıl başa çıkacaklarını bilemeyebilirler. Ebeveynler bu noktada yardım sunabilir ve onlara empati sağlayabilir. Ebeveynler, ne dinleyeceklerini ve izleyeceklerini bilerek ve her yaştan çocukla sohbet etme fırsatlarını arayarak, çocuklarının hayattaki zorluklarla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Amerikan Psikoloji Birliği, çocuklarınızla stres hakkında konuşmak için şu olanakların varlığının altını çizmektedir:
Uygun Olabilmek
Çocuklarınızın konuşma olasılığının en yüksek olduğu zamanlara dikkat etmeye çalışın (örneğin yatmadan önce, akşam yemeğinden önce, arabada) ve sadece çocuğunuzu dinlemek için tamamen dikkatinizi ona ayırın. Sohbeti sizin başlatmanız; çocuklarınızın, hayatlarında olup bitenleri önemsediğinizi bilmelerini sağlar. Her hafta her çocuğunuzla bire bir etkinlik için zaman ayırın ve bu süre içinde başka etkinlikler planlamaktan kaçının. Çocuklarınızın ilgi alanları hakkında bilgi edinin (örneğin, en sevdikleri müzik ve etkinlikler) ve onlara ilgi gösterin.
Dikkatlice Dinleyebilmek
Çocuklarınız endişelerinizden bahsederken, ne yapıyorsanız bırakın ve onları dinleyin. Sözlerine müdahale etmeden ilginizi gösterin; duymak zor olsa bile onların bakış açısını dinlemeye çalışın. Onları doğru anladığınızdan emin olmak için söylediklerini tekrarlayın. Çocuklarınızın, onları rahatsız eden şeylerin küçük bir kısmını size anlatarak sizi sınayabileceklerini unutmamaya gayret göstermeye çalışın.
Düşünceli Bir Şekilde Yanıt Verin
Çocuğunuzla iletişim kurarken güçlü tepkileri yumuşatmaya çalışın; kızgın, savunmacı veya yargılayıcı görünürseniz çocuklar sizi yok sayabilirler. Fikirlerinizi onlarınkini küçümsemeden ifade edin; bazen aynı fikirde olmamanın bile sağlıklı ve normal olduğunu kabul edin. Kimin haklı olduğu konusunda tartışmaya girmek yerine, “benimle aynı fikirde olmadığınızı biliyorum ama ben böyle düşünüyorum” diyerek olaylara yaklaşabilirsiniz.
Düşünmek
Çocuklar ebeveynlerini izleyerek onları örnek ve ol model alırlar. Çoğu zaman; öfkeyle başa çıkma, sorunları çözme ve zor duygularla başa çıkma konusunda sizi takip edeceklerdir. Olumlu davranışları örnek alarak çocuklarınızın sağlıklı başa çıkma stratejilerini benimsemelerine yardımcı olun. Ailece yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek veya birlikte dans etmek gibi stresi azaltan faaliyetlerde aileyi meşgul edin. Küçük çocuklar oyunlarında stres veya endişe gib olumsuz duygularını ifade edebilirler. Endişelerini iyi anlamak için konuşmalarındaki ve etkinliklerindeki temalara dikkat etmeye gayret edin. Gençler ve daha büyük çocuklar, kendi kimliklerini geliştirmenin bir parçası olarak genellikle aileden çok akranlarıyla ilgilenirler ve zamanlarının büyük kısmını onlarla geçirebilirler. Bununla birlikte, ebeveynlerinden önemli ölçüde iletişim kurmaktan kaçınma bir gencin sıkıntılı olduğunun ve yardıma ihtiyaç duyabileceğinin bir işareti olabilir. Çocuklar ise kendi seçimlerinden öğrenirler; sonuçlar kendileri veya başkaları için tehlikeli olmadığı sürece, her seferinde kendinizi onlara müdahale etmek zorunda hissetmeyin.
Psikolojik Yardım Almak
Çocuğunuzun önemli ölçüde stres yaşadığına dair endişeleriniz varsa ve bu konuda ipuçları yeterli değilse, merkezimizdeki uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
Kaynakça: https://www.apa.org/topics/stress/talking?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=apa-stress&utm_content=talking-kids-stress