Cinsel Terapiyle İlgili Merak Edilenler

Uzm. Psk. Cem Devezer

Cinsel terapi nedir?

Tıbbi sebeplerle açıklanamayıp psikolojik kökenli olan veya tıbbi bir sebebi olsa da psikolojik etmenlerden de beslenen cinsel işlev sorunlarının düzelmesini sağlayan psikolojik yardım sürecidir. 

Cinsel terapi uygulamaları, özel bir uzmanlaşma ve temel psikolojik danışma becerilerine sahip olmayı gerektirir. Bu yüzden cinsel terapi yardımı alacağınız kişinin cinsel terapi alanında gerekli eğitimleri almış bir ruh sağlığı uzmanı olmasına dikkat ediniz. 

 

Ne zaman cinsel terapi almalıyım? 

Her yetişkin, ara sıra bazı cinsel sorunlar yaşayabilir. Örneğin genellikle boşalma kontrolünü sağlayabilen bir erkek, nadiren erken boşalabilir veya genellikle cinsel uyarılma konusunda sorun yaşamayan ve cinsellikten keyif alan bir kadın, çok nadiren yetersiz uyarılmadan kaynaklı olarak acılı bir cinsel ilişki yaşayabilir. Ancak eğer bu sorunlar cinsel yaşamın çoğunda ve tekrarlayıcı bir şekilde yaşanmaya başladıysa cinsel terapi yardımı alınmasında yarar vardır.

 

Cinsel terapi seansları çift olarak mı alınmalıdır yoksa bireysel olarak da alınabilir mi?

Eğer evliyseniz veya düzenli bir partneriniz varsa çift terapisine kesinlikle beraber katılmanız gerekmektedir. Çünkü cinsel terapide, yaşanan cinsel işlev sorunu, sadece bu sorunu yaşayan partnere değil, ilişkiye ait bir sorun olarak görülür. Dolayısıyla çözüm de ilişki içerisinde beraber bir takım çalışmasına bağlıdır. Cinsel terapi süreci üç kişilik bir takım çalışmasıdır. Cinsel terapi, ev ödevleriyle desteklenen bir süreçtir. Ev çalışmaları (genellikle) beraber yapılır ve diğer partner evdeki terapist rolünde olmayı öğrenip partneriyle beraber, partneri kadar sorunun çözümü için çalışır

Bununla beraber düzenli bir ilişkisi olmayan bireyler de cinsel terapi alabilirler. Süreç, kişinin yaşam koşullarına göre biçimlendirilir.

 

Seanslarda çift görüşmeleri dışında bireysel görüşmeler de yapılıyor mu?

Cinsel terapi sürecinin başında, değerlendirme aşamasında cinsel terapist partnerlerle ayrı ayrı değerlendirme görüşmeleri yapabilir. Geri kalan seansların hepsine her iki eş de katılmalıdır. 

 

Çift terapisiyle cinsel terapi arasındaki fark nedir?

Aile ve çift danışmanlığı, ilişki dinamiğine dair bağlanma, yakınlık, sadakat, ilgi, romantizm, saygı, sınırlar, çekim gibi konularda yaşanan bilişsel, davranışsal ve duygusal sorunların çözümüne odaklanarak eşler arasındaki bağı desteklemeye çalışır. Cinsel yaşam, şüphesiz ilişki dinamiğinin önemli ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Ayrıca eşler arasındaki duygusal dalgalanmalar, cinsel yaşamı olumlu veya olumsuz etkiler. Dolayısıyla bazen çift terapisi cinsel terapiyi, bazen cinsel terapi çift terapisini gerektirir. Bu nedenle, ideal olarak cinsel terapi uygulayıcısı bir uzman çift terapisi uygulamalarına da hakim olmalıdır.