Boşanma Süreci ve Sonrası

Gerçekten her boşanma bir başarısızlık mıdır? Boşanmak kötü anne baba olmak demek midir? Çocuklar için her şeye katlanmak gerekir mi? Boşanmış ailelerin çocukları mutsuz mudur gerçekten?

Aslında bütün bunlar toplumsal mitlerdir. Çok sayıdaki araştırma çocukların boşanmadan sonra gözlemlenen psikolojik sorunlarının çoğunun aslında ayrılıktan önce de mevcut olduğunu bulmuştur. Hatta pek çok çalışma, yüksek çatışmalı ailelerin çocuklarının boşanmadan sonra daha iyiye gittiğini göstermiştir. Bu bilgi şaşırtıcı değildir aslında… ebeveynler arasındaki çatışma ilk olarak çocuğun duygulanım düzenlemesini bozar. Yoğun bir stres ve kaygı altında çocuklar hem ebeveynleri ile kendi ilişkilerini düzenlemek hem de ebeveynleri arasındaki ilişkiyi düzenlemek ihtiyacı hissederler. Çünkü çocukların en temel iki ihtiyacı güvenlik ve sevgidir. Oysa çatışmanın ve mutsuzluğun hakim olduğu bir ortamda bu iki temel gereksinimlerini karşılamaları mümkün değildir. Üstelik unutulmamalıdır ki “nasıl olsa anlamaz” sanılan çocuklar pek çok yetişkinden çok daha çabuk hisseder ve etkilenirler gizli tutulduğu sanılan çatışma ve mutsuzluktan… Önemli olan boşanma sürecinin sağlıklı ve yapıcı geçirilmesidir. Çünkü çocuklar için asıl travmatik ve yaralayıcı olan anne babanın ayrılmasından çok boşanma öncesinde, boşanma sırasında ve hatta bazen boşanma sonrasında devam edebilen çatışma halidir.

 

Laika Psikolojik Danışmanlık olarak  boşanma süreci ve boşanma sonrası konusunda yanınızda oluyoruz. Şikayetleriniz ve seanslarımız hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.